Prezident je tváří kampaně pro organizaci, kterou platí ropná společnost

Více než sto tisíc dolarů sponzorských příspěvků od ropné společnosti ExxonMobile dostala loni americká politická organizace Heartland Institute, v jejíchž reklamách v tisku vystupuje prezident Václav Klaus.

Na kampaň dnes upozornil deník Mf DNES. Heartland Institute používá prezidenta jako tvář celostránkových reklam proti snižování emisí skleníkových plynů, které publikovala v několika amerických denících. Ale organizaci financuje ropný průmysl. ExxonMobile – největší naftařská společnost na světě – ve svém výročním přehledu sponzorských darů uvádí, že loni Heartland Institute financoval částkou 115 tisíc amerických dolarů [1].

Hnutí DUHA z výročních přehledů ExxonMobile spočetlo, že společnost v posledních čtyřech letech sponzorovala Heartland Institute celkem 307 tisíci dolarů, tj. více než 6 miliony korun. ExxonMobile je znám tím, že (na rozdíl od jiných ropných firem, třeba Shell nebo BP) soustavně sponzoruje politické skupiny, které bagatelizují globální změny podnebí.

Vojtěch Kotecký, programový ředitel Hnutí DUHA, řekl:
„Heartland Institute není nějaký výzkumný institut, jak by se z názvu mohlo zdát. Je to politická organizace, která na své kampaně dostává statisícové dolarové částky od největší světové ropné společnosti. Po červnové příhodě s prezentováním filmu, který vědci obvinili z podvodů a falšování údajů, se prezident už podruhé spojuje s prapodivnými zahraničními organizacemi. Přitom třeba Bushova republikánská administrativa výslovně podporuje snižování exhalací skleníkových plynů – od Evropy se liší jen názorem na konkrétní opatření, třeba Kjótský protokol.“

Poznámky:

[1] Výroční zpráva o sponzorských příspěvcích společnosti ExxonMobile v roce 2006 je dostupná na webových stránkách firmy: http://www.exxonmobil.com/Corporate/Files/Corporate/gcr_contributions_public06.pdf

[2] Sponzorské dary ExxonMobile pro Heartland Institute rok po roce:
2003:  92,500 dolarů (http://www.exxonmobil.com/Corporate/files/corporate/giving_report.pdf)
2004: 100,00 dolarů (http://www.exxonmobil.com/corporate/files/corporate/giving04_publicpolicy.pdf)
2006: 115,000 dolarů (http://www.exxonmobil.com/Corporate/Files/Corporate/gcr_contributions_public06.pdf)